УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

Глава УГКЦ про завдання християн у сучасному світі: «Бути свідками Воскресіння і будівничими культури життя»

07.11.2021 17:32
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
1
Я б так хотів, щоб про Воскресіння Христове ми не просто говорили, а в нього повірили, зокрема всі ті, які сьогодні сумують і почуваються заручниками смерті. Про це сказав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав під час проповіді в Патріаршому соборі Воскресіння Христового у 20-ту неділю після Зіслання Святого Духа.

У проповіді Предстоятель звернув увагу на те, що кожна неділя, як перший день тижня, є святом Воскресіння, а богослужіння цього дня завжди мають пасхальний характер. Це, каже проповідник, висвітлює ранню місію Христової Церкви – свідчити про Воскресіння. Адже своїх перших учнів Христос хотів зробити не так носіями якогось вчення, як свідками Воскресіння.

Переповідаючи зміст сьогоднішнього євангельського уривка від Луки 7, 11-16 про зустріч Христа з похоронною процесією в місті Наїн, Глава Церкви зазначив, що ця розповідь відкриває нам зміст свята життя, а сама подія є провісником Христового Воскресіння.

«Христос бере за руку сина вдови і повертає його до життя, виконуючи подібний жест до того, який бачимо на іконах Христового Воскресіння, де Господь підіймає померлого Адама з гробу, тримаючи його за руку. Цікаво, що тримає не за долоню, а за зап’ястя, де зазвичай лікар шукає в людини пульс. Подія Зішестя в ад відбулася у глибинах смерті, але сьогоднішня історія відбувається серед людей, щоб показати, провістити Воскресіння самого Христа-Спасителя», – наголосив Блаженніший Святослав.

У момент повернення до життя сина вдови з Наїну, каже проповідник, похоронна процесія перетворюється на бенкет, свято життя, бо Христос повертає матері не тільки сина, а й втрачену надію.

«Надію в земному житті може мати лише той, хто вірить у Воскресіння. Без присутності воскреслого Христа між нами наше земне життя перетворюється на постійний досвід умирання. Без віри у Воскресіння наша земна дорога завжди є похоронною процесією, яка не віщує людині доброго кінця. Надію може мати лише той, хто вірить у Воскреслого і є причасником життя, яке Він нам подає», – пояснив Отець і Глава Церкви.

Блаженніший Святослав звернув увагу на один прикрий факт. Різного роду соціологічні опитування, навіть серед християн України, показують, що ті, які називають себе християнами, не завжди вірять у воскресіння і життя після смерті. На переконання Глави УГКЦ, це показує, як у сучасному світі нам крадуть надію. Саме тому, каже він, Папа Франциск, звертаючись зокрема до молодих людей, застерігає, щоб вони не дали вкрасти в себе надію – віру у Воскреслого.

«Ми покликані не просто чути про Воскресіння, а його пережити. Той Воскреслий, який торкнувся сина вдови з Наїну, є сьогодні живоприсутній між нами. Тоді Він торкнувся своєю життєдайною десницею як Творець, який покликає до життя своє створіння, а зараз той самий Господь своїми Тілом і Кров’ю хоче торкнутися кожного з нас і кличе під час Божественної Літургії стати їх причасниками. Живий Христос є реально присутній у Святій Тайні Євхаристії. Ми покликані не просто чути про неї, а причащатися, бути причасниками життя, а відтак – носіями надії в сучасному світі», – наголосив Отець і Глава УГКЦ.

Разом з тим, Блаженніший Святослав зауважив, що в сучасному світі, зокрема під час пандемії, люди більше звертають увагу на смерть, ніж на життя. Усі ЗМІ говорять про смерть. Смерть стає новиною, яка притягує увагу. Смерть, на жаль, сьогодні стає найбільшим страхом сучасного людства.

«Але ми, християни, повинні звернути увагу самих себе і всього світу на те, що поряд із смертю між нами сьогодні присутнє життя. Ми маємо стати будівничими культури життя в сучасному світі. Тому завжди намагаємося захищати життя, особливо найслабше, найбільш вразливе і невинне. Ми покликані, навіть у контексті пандемії, робити все для того, щоб захистити життя і здоров’я, власне і ближніх. Бо ми віримо у Воскресіння, ми є носіями надії для сучасного, розгубленого світу», – наголосив Глава УГКЦ.

«Нехай милосердний Господь торкне сьогодні своєю життєдайною десницею, своїм таїнством присутності в Тілі і Крові в лоні Церкви кожного з нас, щоб ми стали причасниками Його Воскресіння і повернулися назад: син до мами, донька до батька, самі до себе, несучи іскорку надії на життя, щоб ми стали свідками Воскресіння в сучасному світі, бо це завданням християн – засвідчити надію на життя вічне», – побажав на завершення Отець і Глава Церкви.

Департамент інформації УГКЦ,
фото: Олександр Савранський

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні