УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

Глава УГКЦ у 148-й день війни: «Нема таких обставин, у яких неможливо було б молитися»

21.07.2022 19:56
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
2
На питання, коли, де і скільки потрібно молитися, відповів апостол Павло: «Моліться безнастанно». Нема таких обставин, у яких неможливо було б молитися. Про це сказав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав у 148-й день захисту українським народом рідної землі від несправедливого російського нападника.

Предстоятель відзначив, що за останню добу два великі міста України знову стали епіцентрами російських обстрілів. Це Харків на півночі та Миколаїв на півдні країни. «Цієї ночі Миколаїв зазнав масованого ракетного удару. А вчора нас сколихнуло небачене лихо в Харкові, зокрема та картина, як батько стояв навколішки на вулиці міста, тримаючи за руку свого бездиханного 13-річного сина, і молився. Багато хто з людей запитував себе: Боже, чому? Скільки ще?» – сказав Блаженніший Святослав.

Глава УГКЦ розповів і про трагедію на хлібних полях України – російський танк розстріляв українських комбайнерів, які збирали хліб, щоб нагодувати голодних.

«Але Україна стоїть. Україна бореться. Україна молиться, – наголосив він. – Україна дивує світ. Ми ж вчимося перемагати зло добром. У цьому двобої з дияволом силою християнина є молитва».

У цей день Блаженніший Святослав продовжив роздуми над християнською молитвою, розповівши, коли, де і скільки потрібно молитися.

За словами Предстоятеля, ми маємо скеровувати увагу до Господа Бога впродовж усього свого життя, кожної прожитої днини. «Наприклад, під час війни ми навчилися розрізняти звуки вибухів, обстрілів, можемо визначити, з якої зброї по нас стріляли: якщо трясеться земля – це працює артилерія. Щось подібне відбувається, коли ми молимося. Християнська молитва пронизує та змінює час і простір довкола нас, тому апостол радить молитися безнастанно. Як ми ніколи не припиняємо дихати, хай не зупиняється наше живе спілкування з Богом», – пояснив він.

Проте є певні моменти впродовж дня, додав Глава УГКЦ, коли треба присвятити час молитві. Це ранішня і вечірня молитва. «Маємо розпочинати наш день, звертаючи думки до Бога. Перша думка хай буде скерована до Господа Бога одразу після того, як ми прокидаємося. Хай це буде подяка за те, що Він дарує нам ще один день, шанс жити і служити Йому та людям, – наголосив Предстоятель і додав: – Коли ми завершуємо робочий день, відходимо до сну, проаналізуймо прожитий день і обов’язково подякуймо Господеві за нього. Перепросімо Бога за свої немочі та гріхи і подякуймо за всі дари, які ми отримали, зокрема за те добро, що його могли вчинити».

Крім того, завжди слід молитися, коли починаємо і завершуємо певну роботу, виконання якогось завдання, коли споживаємо їжу, коли вчимося в школі чи університеті. Коли ми підносимо до Господа Бога молитву, приступаючи до роботи і закінчуючи її, то сама праця перетворюється на щоденну молитву.

«Тому не біймося освячувати і перетворювати силою благодаті Святого Духа через нашу молитву те місце, у якому ми перебуваємо, навіть коли там іде війна», – закликав Глава Церкви.

«Боже, благослови Україну! Боже, благослови дітей України! Боже, благослови українське військо, якому ми завдячуємо можливість жити і бачити сьогодні світло денне! Боже, благослови наших хліборобів, які сьогодні на полях України борються за врожай, щоб можна було голодних нагодувати! Боже, благослови багатостраждальний український народ!» – попросив Блаженніший Святослав.

Департамент інформації УГКЦ

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні