УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

“Немає сильнішої зброї на світі, як молитва матері, бо вона проникає до небес”, — владика Богдан (Дзюрах) до матерів загиблих військових

10.05.2018 20:05
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
4
У четвер, 10 травня, у Києві, у Патріаршому соборі Воскресіння Христового, відбулася зустріч з нагоди Дня матері з матерями військовослужбовців, які загинули в зоні АТО на Сході.

Духовну програму очолив владика Богдан (Дзюрах), секретар Синоду Єпископів УГКЦ, а ініціатором виступив Департамент Патріаршої курії УГКЦ у справах душпастирства силових структур України.

“Ми сьогодні доносимо наші молитви до Всевишнього за душі тих, хто є нам найближчим, найдорожчим і найціннішим, а для матері — це її дитина. Мабуть, немає сильнішої зброї на світі, як молитва матері, бо вона проникає до небес. Ми сьогодні єднаємося з ними (з вашими синами. — Ред.) у наших молитвах і просимо у Господа прийняти їхні душі в Його батьківські вічні й блаженні обійми, бо ваші сини цього вартують. Адже вони захистили нас перед смертельною небезпекою, яку приніс на нашу рідну землю ворог, сіючи довкола руїну, смерть і невгамовний біль. Мабуть, цей біль ви найбільше відчуваєте з усіх нас”, — промовив до матерів владика Богдан.

За його словами, нам вкрай важко дати собі раду з цим невгамовним болем, тому ми несемо свої сльози і біль до того, хто переміг смерть — до Ісуса Христа. Він нам дає життя земне і вічне. Адже саме той, хто є з Богом і в Бозі, вже не боїться смерті, бо смерть уже над ним більше не володіє.

“Ми сьогодні відчуваємо присутність ваших синів між нами, бо вони були з’єднані з Всевишнім своєю вірою, своєю любов’ю... Нехай відпочинуть вони від своїх трудів, бо їхні діла слідують за ними. Вони своєю жертвою з’єдналися з невинною жертвою Сина Божого”, — зазначив владика Богдан.

На його думку, Пречиста Діва Марія, як ніяка інша жінка у світі, відчуває і розуміє материнський біль, бо й Вона привела на цей світ свого Сина. “Вона повинна була погодитися на вибір, який зробив Ісус, ідучи назустріч місії, яку доручив Йому Небесний Отець, — стати жертвою за спасіння інших та віддати своє життя з любові. Марія прийняла цей вибір. Вона його не впустила. Вона йшла разом з Ним, як ви йшли до кінця з вашими синами: думками, молитвами, словом потіхи та розради, які ви посилали на фронт через есемески або через короткі, але такі дорогі та важливі бесіди... Тому Богородиця розуміє і знає ваш біль”, — пояснив проповідник.

Він наголосив, що коли ми всі сьогодні споглядаємо на риси обличчя воїнів, то можемо впізнавати в них також присутнього Христа. Адже Він відав своє життя з любові, пожертвував собою заради спасіння інших, тобто за наше спасіння. Вони були з’єднані з Христом в любові, тому Він перевів їх від життя земного до життя вічного. Дивлячись на них, живих у Бозі, їхні тіла були зранені ворогом, але до їхніх душ ворог доступу не мав, бо їхні душі давно були в руках Ісуса. Тепер вони перебувають у Господі, у вічному блаженстві. Нам слід про це пам'ятати.

“Як добре, що ви сьогодні приїхали сюди, до Патріаршого собору Воскресіння Христового в Києві, щоб не тільки ми могли розділити смуток, біль і жалобу, але також нашу віру та надію у Воскресіння. У Христове Воскресіння ми віримо, бо це джерело віри у наше з вами воскресіння... Ваші сини хочуть, щоб ви, їхні матері, були потішені Святим Духом та присутністю воскреслого Христа між нами. Тому почуйте вашим серцем не тільки тихе слово Христа Спасителя, а й слово ваших синів!” — наприкінці сказав владика Богдан.

Додамо, що після цього матері загиблих військовослужбовців до Дня матері отримали подарунки, а також насолодилися виступом дітей (учнів однієї з місцевих шкіл) та духового оркестру Київського військового ліцею імені І. Богуна.

Департамент інформації УГКЦ  

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні