УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

«Кожного разу, коли бачимо веселку, пам’ятаймо про добрі Божі діла для нас», – друга реколекційна наука д-на Даниїла Ґаладзи

24.03.2020 19:27
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
3
Сьогодні, 24 березня, у Патріаршому соборі в Києві після Молебню до Богородиці за недужих, який відслужив Блаженніший Святослав, диякон Даниїл Ґаладза виголосив друку реколекційну науку українською мовою. Темою науки стало розважання над завітом, який Бог уклав із Ноєм та його нащадками, і знаком, який покликаний нагадувати про цей завіт, – веселкою.

«Союз, або заповіт, що Бог уклав із Ноєм, є відновленням тих стосунків, які Бог уклав із людством від часу створення Адама і Єви в часи їх спільного життя в раю», – пояснив реколектант і наголосив, що таким чином «Бог запрошує своїх вибраних людей, щоб доглядати за цим творiнням разом із Ним».

Символом Божого заповіту є веселка, яка за своєю суттю вказує нам на надію. «Від веселки, у якій світло і вода взаємодіють, щоб перетворитися на щось незвичайне і прекрасне, ми можемо навчитися, що навіть те, що може заподіяти нам шкоду або біль, може бути перемінене Божим світлом. Те, чого ми боялися, може бути освітлене Божою благодаттю і принести нам справжню радість», – пояснив диякон Даниїл Ґаладза.

Важливо розуміти, що завіт передбачає участь як Бога, так і людини. Власне, наша участь, як ствердив диякон, проявляється у вірності нашому завданню як управителів Божого творіння: «Ми не можемо бути недбалими і залишити всі проблеми, щоб Бог їх вирішував. Ми не можемо діяти як підліток, очікуючи, що його батьки приберуть за ним безлад. Ми повинні виконати свою роль і нести відповідальність за свої дії протягом усього життя».

Вірність завітові з Богом вимагає від людини благочестивого, тверезого і чистого життя, протягом якого ми маємо навчитися «балансувати своє повсякденне життя, щоб зробити правильні вибори». Пам’ять про Бога є, на переконання реколектанта, одним із найбільш важливих рішень: «Ми повинні починати кожен день молитвою, закінчувати кожен день молитвою і наповнювати свій день невеликими споминами про присутність Бога протягом усього нашого шляху».

Як зауважив диякон Даниїл Ґаладза, не можемо забувати про Бога і в нинішніх обставинах карантину. Засобами, які можуть нам допомогти виділити час для молитви та приєднатися до ритму молитви спільноти, є, на його переконання, «існуючі лайвстріми богослужінь у Facebook та YouTube». Наприклад, серед корисних вебсайтів, які надають інформацію про прямі ефіри богослужінь, реколектант згадав «Живе ТБ» та Live Liturgy.

Другу половину науки диякон присвятив поясненню молитов Вечірні, починаючи від 103 псалма і до молитви Симеона «Нині відпускаєш».

Завершуючи науку, диякон Даниїл закликав усіх молитися вдома ці молитви як у наших родинах, так і наодинці, кожного дня цього тижня і пам’ятати «про добрі діла, які Бог зробив для нас, щоразу, коли ми бачимо веселку після бурі чи під час заходу сонця ввечері».

Пригадуємо, що щоденні Молебні за недужих у Патріаршому соборі розпочали 16 березня. Цього тижня реколектантом є диякон Даниїл Ґаладза. Реколекції проводитимуться як українською, так і англійською мовами. Прямий ефір можна переглянути з понеділка до п'ятниці на каналі «Живого ТБ» в мережі YouTube або сторінці «Живого ТБ» у Facebook.

Департамент інформації УГКЦ

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні